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The Department is revising the program instruction (PI) to reflect the new numbers of 40 TAC (Texas 
Administrative Code) §83.1 AAA Administrative Responsibilities, 83.2 AAA Fiscal Responsibilities, and 
40 TAC §84.3 Transportation Service Requirements for the Elderly.  Effective September 1, 2008, the 
rules’ number changed 40 TAC §85.201, §85.202, and §85.301, respectively.  The title of 40 TAC 
§85.301 changed to Transportation Services 
  
The purpose of this PI is to provide clarification for allowable transportation services and expenditures for 
persons less than age 60. 
 
Spouses under 60 years of age are not eligible to receive Title III-B demand/response transportation 
services.  The Administration on Aging (AoA) provided clarification regarding the eligibility of spouse 
under age 60 to receive transportation funded by the OAA to a congregate meal site for the purpose of 
receiving a congregate meal.  The AoA Regional Office responded as follows: 

“…meals under part C are allowed to a spouse of an older individual, but there is no provision 
under Title III to allow part B transportation to an under-60 individual.” 

 
At the Department’s request, the AoA Regional office took the issue to the AoA policy staff in 
Washington D.C.  The response is as follows: 

“Regarding the under-60 spouse receiving transportation for meals, there is no specific provision 
in the Act for such an individual to receive anything other than nutrition services. The SUA can 
frame policies to assess and assist such individuals on a case-by-case basis (or collectively if need 
be), working with the AAA and provider (with funds outside of OAA dollars).  Another option is 
to have that individual pay for the service.  Also, nothing in Title III shall be construed as 
prohibiting the provision of services to the non-elderly by using funds from other sources (Sec. 
301(d)).” 

The Department requested clarification regarding the use of match or program income resources to cover 
the cost of the trip for a spouse under age 60.  AoA confirmed these funds could not be used to support 
the cost of the trip as the client is not eligible for OAA services. 

The Department understands the difficulties this change in policy will cause.  If you have further 
questions please forward them to t3ahelp@dads.state.tx.us.  
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