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HHS Bulletin B-09-003 
H.B. 2559, 81st Legislature, Regular Session, 2009 

 
This bulletin responds to several inquiries from employees who have retired or are considering 
retirement about the scope and meaning of certain provisions of the recently-enacted H.B. 2559.  
This bulletin is intended to answer employee questions and explain how the law will affect 
retirees who seek to return to state employment.   
 
Return-to-Work Retirees and the 90-Day Waiting Period  
 
The 81st Legislature, Regular Session, 2009, enacted H.B. 2559, which changes the terms under 
which a retiring state employee may return to state employment.  Before the bill, a retiring 
employee could return to state employment one full calendar month after the date of the 
employee’s retirement.   
 
Section 5 of H.B. 2559 adds Section 812.205 to the Government Code and provides that a 
member of the Employees Retirement System who retires from the employee class on or after 
May 31, 2009, may not return to state employment in the employee class before the 90th day 
after the date of the retiree’s original retirement.  In other words, under the new section, a 
return-to-work retiree cannot return to state employment after one month; the employee is 
required to wait 90 days.   
 
H.B. 2559 itself did not take effect May 31, 2009; it takes effect on September 1, 2009.  Many 
employees have asked whether and how this affects employees who retire on or after May 31, 
2009, and before September 1, 2009.  Many employees have contemplated retirement but wish to 
return to state employment – or at least apply for state employment – before September 1, 2009.   
 
Some state employees who have inquired at ERS have been told that Section 5 of H.B. 2559 is 
currently in effect.  Others have received the following written information from the Employee 
Retirement System (ERS) concerning Section 5 of H.B. 2559:    
 

Q:  How does H.B. 2559 affect me if I retire from the state 
between May 31 and August 31, 2009, but don’t know if I want to 
return to work? 
 
A:  H.B. 2559 does not impact any presently retiring ERS 
members unless they want to come back to work for the state of 
Texas following retirement. 
 
Section 5 of H.B. 2559 prohibits employees who retire from the 
state on or after May 31, 2009, from returning to work for the state 
for 90 days following retirement. 
 
If you retire on or after May 31 and later determine that you want 
to come back and work for the state, you should consult with the 
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Legal Counsel for the agency you are interviewing with to confirm 
how the particular agency interprets this aspect of H.B. 2559.   

 
It appears from these communications that ERS believes Section 5 became immediately effective 
when it was signed into law by the Governor on June 19, 2009.  It also appears that ERS has 
determined that each state agency must interpret Section 5 as it considers whether to hire a 
recently retired state employee.  ERS also appears to be encouraging recently retired state 
employees to consult with the state agency or agencies that they wish to work for. 
 
HHSC Interpretation of Section 5 
 
In light of the ERS advice, HHSC offers the following interpretation of Section 5 of H.B. 2559 
as it relates to state employees who retire between May 31 and August 31, 2009, and who want 
to return to state employment.  NOTE:  HHSC does not have statutory authority to interpret the 
terms of the retirement statutes. Consequently, HHSC cannot guarantee that ERS will take action 
consistent with HHSC’s interpretation. 
 
• Section 5 of H.B. 2559 affects only state employees who retire on or after May 31, 2009. 

 
• Section 5 does not affect a retiree who returns to state employment before September 1, 

2009, provided the retiree is off the state payroll at least one full calendar month before 
returning to state employment.  

 
• An employee who retires from state employment between May 31 and August 31, 2009, and 

who returns to state employment on or after September 1, 2009, is subject to the 90-day 
waiting period of Section 5. 

 
• Because other state laws allow a state employee to retire only on the last day of a month and 

require a retired state employee to remain off the state payroll for a full calendar month to 
avoid cancellation of retirement, any employee who retires after June 30, 2009, is subject to 
the 90-day waiting period of H.B. 2559 (see explanation below).  

 
The impact of Section 5 might be better understood as follows: 
 

If the employee 
retired on... 

then the earliest date the person may return to state 
employment without jeopardizing his or her retirement is... 

May 31, 2009  July 1, 2009 

June 30, 2009 August 1, 2009 

July 31, 2009 November 1, 2009 

August 31, 2009 December 1, 2009 

September 30, 2009 January 1, 2010 
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Other Conditions of Retirement 
 
Section 814.003 of the Government Code permits an employee to retire only on the last day of a 
month.  An ERS administrative rule (34 TAC Section 73.7), requires ERS to cancel the 
retirement of a person who returns to state employment “during the calendar month following 
retirement.”   
 
This means that if an employee retires on July 31, 2009, and wishes to continue to draw his or 
her retirement benefits after returning to state employment, then the person may not return to 
state employment until after the end of the next calendar month or, in other words, until 
September 1, 2009.  But because Section 5 takes effect September 1, this means that unless an 
employee retires from state employment by June 30, 2009, and returns to state employment 
before September 1, 2009, the return-to-work employee must wait 90 days before returning to 
state employment.   
 
Commitment to Rehire a Retiree 
 
The Internal Revenue Service requires a retirement to be bona fide and constitute a complete 
termination of employment.  As a result, ERS Rule 73.7 provides that, regardless of when a 
retiree returns to work, the retiree cannot have a commitment from the state agency before to or 
at the time of the retiree’s retirement that the retiree will be rehired.   
 
H.B. 2559 does not change this requirement.  The ERS requires a retiring member to disclose to 
the retirement system any commitment by the agency to rehire the person, and the retirement 
acceptance form completed by all applicants for retirement includes language certifying this fact.  
If a retiring employee has an existing commitment at the time of retirement to be rehired, the 
ERS will cancel the employee’s retirement.   
 
Agency Payment of a Surcharge to Employ a Return-to-Work Retiree  
 
Currently, a return-to-work retiree is not a contributing member of the retirement system.  
Consequently, neither the return-to-work retiree nor the state agency hiring that retiree pays 
contributions into the retirement system.  One section of H.B. 2559 changes that.   
 
Section 6 of H.B. 2559 requires state agencies that employ return-to-work retirees to pay into the 
ERS an amount equal to the amount of the state contribution that would have been paid to the 
retirement system as if the person were an active employee who is included in the employee 
class of membership.  However, state agencies are required to pay the surcharge only in 
connection with rehired retirees who retire from state employment on or after September 1, 2009. 
 
One Final Note 
 
The state agency contribution to the retirement system for active employees is paid through an 
appropriation to the ERS.  After September 1, 2009, for return-to-work retirees, state agency 
contributions will be paid from money appropriated to that state agency by the Legislature.   

http://info.sos.state.tx.us/pls/pub/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=34&pt=4&ch=73&rl=7
http://info.sos.state.tx.us/pls/pub/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=34&pt=4&ch=73&rl=7
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Inquiries 
 
Inquiries regarding the content of the bulletin may be directed to the General Counsel for your 
agency. 
 
Health and Human Services Commission 
Carey Smith, General Counsel 
(512) 424-6894 
Carey.Smith@hhsc.state.tx.us 
 
Department of Aging and Disability Services 
Kenneth Owens, General Counsel 
(512) 438-3098 
Kenneth.Owens@dads.state.tx.us 
 
Department of Assistive and Rehabilitative Services 
Sylvia Hardman, General Counsel 
(512) 424-4055 
Sylvia.Hardman@dars.state.tx.us 
 
Department of Family and Protective Services 
Gerry Williams, General Counsel 
(512) 438-3805 
Gerry.Williams@dfps.state.tx.us 
 
Department of State Health Services 
Lisa D. Hernandez, General Counsel 
(512) 458-7762 
Lisa.Hernandez@dshs.state.tx.us 
 


